Personeelsvereniging van ING Bank

Tentoonstelling Hollandse meesters uit de Hermitage Amsterdam zaterdag 21 oktober

hermitage hollandsemeesters2017 1

Oogappels van de tsaren

Voor het eerst in haar bestaan haalt de Hermitage Amsterdam vele Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in Sint-Petersburg naar Nederland. De Keizersvleugel zal in het teken staan van de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland die van de Hermitage. Maar liefst drieënzestig werken van vijftig schilders komen naar Amsterdam. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen voor het eerst in driehonderdvijftig jaar weer even "thuis" brengt.

De bloei van de Hollandse schilderkunst

De rijkdom van de Noordelijke Nederlanden in de zeventiende eeuw triggerde een enorme bloei van de schilderkunst.

Lang geleden zijn ze neergestreken in de Hermitage Sint-Petersburg. Ze hebben generaties Russische tsaren en Europese monarchen voorbij zien trekken. Ze overleefden in de Hermitage wereldoorlogen, de Russische Revolutie en vele andere dramatische gebeurtenissen. De Russische liefde voor Hollandse Meesters begon al in de zeventiende eeuw. Peter de Grote kocht tal van schilderijen in Holland. Zijn opvolgers én de kring rondom het hof, waren nog gepassioneerder in hun verzamelwoede. Zo werd de Hermitage uiteindelijk de trotse bezitter van een ongekend rijke collectie Hollandse Meesters.

Maar waarom hield de Russische aristocratie eigenlijk zo van de Hollandse schilderkunst? Hoe werden de collecties gevormd?

Op zaterdag 21 oktober gaan wij deze tentoonstelling bezichtigen in de Hermitage Amsterdam onder leiding van een Nederlands sprekende gids. De gids zal ons mee terug nemen in de tijd en het verhaal vertellen en zullen deze vragen worden beantwoord. De rondleiding zal ongeveer een uur duren. Na de rondleiding heb je nog de gelegenheid de collectie op eigen gelegenheid te bezichtigen.

Rond 13:00 uur word je verwacht in het Amstel hotel waar wij gaan genieten van een 3 gangen lunch inclusief drankjes .

Programma:

Om 11:00 - 12:00 uur starten wij met de rondleiding in de Hermitage Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 1, onder leiding van een Nederlands sprekende gids. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur.

Om 13:00 uur wordt je verwacht bij het Amstel Hotel, Professor Tulpplein 1, Amsterdam. De lunch is inclusief een drankje bij ieder gang (wijn, bier, fris, koffie/thee). Na de lunch kunt u nog even nagenieten onder het genot van een kop koffie en of thee.

Deze activiteit mogen wij je aanbieden voor een ledenprijs van € 42 met museumkaart. Zonder museumkaart betaal je als lid € 50.

Niet leden met museumkaart betalen € 84, zonder museumkaart € 100.

Museumkaarthouders vergeet niet je kaart mee te nemen.

Schrijf je snel in door te klikken op het logo van de Hermitage want vol is vol. Er is plek voor 15  deelnemers.

Let op. De inschrijving gaat open op dinsdag 3 oktober om 13:30 uur.

logo hermitage

Na aanmelding heb je een betalingsverplichting. Bij annulering betaal je de niet-ledenprijs