hermitage

Schitterend in één woord.

Als het maar glitterd. En dat doet het!! De tentoonstelling “Juwelen” nu te zien in de Hermitage te Amsterdam doet zijn naam eer aan.

De zestien leden van de personeelsvereniging De Oranje Leeuw hebben alle pracht en praal mogen bewonderen.  In vogelvlucht maak je kennis met de 17e tot en met de 21e eeuw op het gebied van sieraden en kleding. Daarnaast zijn er schilderrijen te bewonderen, die zeker niet misstaan zouden hebben in kort geleden gehouden “High Society” tentoonstelling van het Rijks. Al dat geglinster en gedoe maakte afgelopen zaterdag indruk op de leden van de Oranje Leeuw.

De hoeveelheid parels was werkelijk niet te tellen, letterlijk onbetaalbaar. De rondleiding gaf inzicht in het letterlijk Schitterende Russische Hofleven, tijdens de regeer periode van Romanov’s. Vanaf de uitnodiging voor een bal, tot de sores over wat te dragen en de gedragsregels. Maar ja, dat is natuurlijk iets van alle tijden. En net als nu is het zien en gezien worden.  Meedraaien in de juiste sociale cirkels is van groot belang tijdens deze bals. Het bevestigd de sociale status van de deelnemers en was een geweldige manier om te netwerken en (huwelijks) partners te vinden. Het gebruik van juwelendozen van de Tsarina’s  tot en met de vele (soms dubbelzinnige) snuifdozen voor de heren.

Het is invoelbaar hoe dat er aan toe gegaan moet zijn tijdens die bals die overigens hoofdzakelijk in de winterperiode te St Petersburg gegeven werden. Een geheel eigen wereld, los van die andere werkelijkheid van de gewone armoedige sloebers die buiten de paleizen moesten werken en vechten om rond te komen. De uiterste verfijning van sommige juwelen en het vakmanschap om deze te maken vinden we ook terug in het restaurant Blue Spoon. De koks, ook werkelijk vakmensen, besloten om een viergangen lunch te serveren met bijpassende wijnen, met mooi afgestemde smaken en bijzondere gerechten. 

Tekst Paul Meekel, foto’s Humphrey Rudolph

De foto's


Log in om de foto's te bekijken