asperge, wijn en zomerse bierproeverij

Op zondagmiddag 11 juni werd er een aspergeproeverij met de daarbij behorende wijn- en/of bierproeverij gehouden. De proeverij werd gehouden bij Restaurant de Betuwe in Huissen en verzorgd door onze vaste en enthousiaste sommelier Guido Lenting van Wijnzinnig uit Gendt. Ondanks het prachtige weer was de opkomst weer geweldig. Bij binnenkomst werd eenieder verwelkomd met koffie of thee met een petit four.

De combinatie van asperges met wijn is een bekend recept, maar asperges met bier is iets wat zeker niet bekend is. Misschien een nieuwe trend?

Sommelier Guido had voor alle proevers reeds de glazen met het bekende formulier klaargezet om van elke geserveerde wijn of bier de bevindingen te noteren. Met de wijn werd gestart. Er werd achtereenvolgens een Wolfberger Pinot Blanc, Elzas, Frankrijk een Alvi,s Drift Viognier, Worchester ,Zuid Afrika en een Longeril, Terrasses Chardonnay uit Frankrijk geserveerd.

Voor de bierdrinkers werd er een Maneblusser wit van brouwerij 't Anker uit België 5.4%, een Ilegal 50% Sauvignon Blanc uit Chili 6.5%, en een Edelweiss Hefe uit Oostenrijk 5.3% geserveerd en al deze bieren bleken uitstekend de asperges te kunnen begeleiden.

Na deze verschillende dranken geproefd te hebben en de op- en aanmerkingen genoteerd te hebben werd er een overheerlijke aspergesoep in een minipannetje met stokbrood en kruidenboter uitgeserveerd.

Na de aspergesoep kwamen er wederom 3 wijnen langs te weten een, Condese de Leganza Rosato uit Spanje, een Lili Rose Rosè uit de Provence uit Frankrijk, en een Bergdolt Pinot Noir/Spätburgunder uit Duitsland. De bieren van de tweede sessie waren van Brouwerij Bruut, Gajes, uit Nederland 8%, Brouwerij Leffe, Ruby, België 5%,  't Anker, Cuvee vd Keizer, Whisky Infused, uit België. Evenals de wijnen goed te combineren met de asperges, vlees en of zalm.

Na de proeverij stond er een heerlijk asperges buffet opgesteld, welke door de koks van Restaurant de Betuwe heerlijk was klaargemaakt. Asperges op Hollandse wijze met diverse soorten vlees en zalm, met aardappelpartjes, frietjes en gekookte aardappeltjes en ook enkele overheerlijke salades. Ook schonk Guido nog even een glaasje bij van wat men zelf het meest lekker vond tijdens de proeverij. Na dit alles werd er nog een heerlijk Grand Dessert op iedere tafel gepresenteerd.

Als afsluiting nog een heerlijk glaasje, koffie/ thee of Irish coffee. Het was weer een zeer geslaagde middag. Met dank aan Guido en het voltallige personeel van Restaurant de Betuwe uit Huissen.