reis Kroatië september 2017

Op vrijdag 15 september was het zover. De 10 daagse reis naar Kroatië stond op het programma. Herveld was het verzamelpunt. Nadat iedereen was opgestapt kon het avontuur beginnen. Rond 9 uur vertrokken wij vanaf Herveld naar ons overnachtingshotel. Onderweg werden nog de nodige stops gemaakt. Wij hadden nog een heerlijke lunch bij Landhaus Schaaf in Duitsland.

Na de lunch vervolgen wij onze weg en rond 19.00 uur arriveerden wij bij ons overnachtingshotel in Duitsland. Na het inchecken konden genieten van een driegangen diner. 

Dag 2

Na het ontbijt was het koffers inladen want wij hadden die dag zo'n 680 kilometer voor de boeg om in Porec aan te komen. Gelukkig was deze dag een reisdag want de weergoden waren ons niet goed gezind de paraplu’s en regenjassen kwamen goed van pas. Rond 11:00 uur maakten wij een koffiestop op de grens met Duitsland en Oostenrijk. Na de stop vervolgden wij onze trip door Oostenrijk naar Salzburg, Karintie. Slovenië, om uiteindelijk in Istrie aan te komen. Rond 18.00 uur kwamen wij aan bij hotel Laguna Gran Vista waar wij de rest van de reis zouden verblijven. 

Dag 3

Deze dag zouden wij een boottocht maken. Maar vanwege slecht weer is het programma omgegooid en hebben wij deze dag benut om de grotten van Postojna te bezoeken.

De Slovenen hebben een ingenieus systeem bedacht waardoor je als bezoeker enkele van de mooiste stukjes van de grotten kunt zien.  Een treintje neemt je enkele kilometers mee in de grot zodat je door enkele van de mooiste stukken kunt wandelen. In de grotten van Postojna leeft ook een heel bijzonder diertje, de olm. Een zeldzaam diertje dat alleen in grotten woont en blind is, maar op basis van geur en gehoor zich weet te verplaatsen.

Dag 4

Op deze dag stond Rijeka en Opatija op het programma. Rond 9.00 uur vertrokken wij richting Rijeka. Rijeka is de derde stad van Kroatië en de voornaamste Havenstad. Verder heeft Kroatië nog 2 havensteden Split en Zadar. Het gebied rondom Rijeka staat ook bekend als grijs Istrie vanwege de kleur van het gesteente. Verder heb je nog rood Istrie en wit Istrie. In Rijeka kregen wij tijd vrij om de stad op eigen gelegenheid te verkennen. Rond het middaguur vervolgden wij onze reis naar Opatija daar hadden we de middag ter vrije besteding. Rond 1500 uur reden wij terug naar het hotel.

Dag 5

In de ochtend vertrokken wij richting Motovun. Motuvin is een middeleeuws stadje met een rijk historisch erfgoed, waar elke steen zijn eigen verhaal heeft. Het parkbos Motovunska šuma is de bekendste locatie als het gaat om truffels, een door fijnproevers zeer gewaardeerde paddenstoel die onder de grond groeit. Er werd grif ingekocht van het zwarte goud om thuis wat lekkere recepten uit te proberen.

Na Motovun gingen wij richting de locatie waar wij verwacht werden voor een luch en bijpassende wijnen. Wij werden hartelijk ontvangen door de eigenaren. Kregen een lunch geserveerd met schapen kaas en worst. De wijnen waren heerlijk. Het geheel werd opgeluiterd door prachtige muziek door de plaatselijke accordeonist.  Na enkele glazen werd het alsmaar vrolijker. De voetjes gingen van de vloer. De nodige grappen passeerden de revue. Kortom na een paar glazen wijn was het heeeeeell!! erg gezellig. Maar aan alles wat leuk is komt een eind. Rond 15.00 uur moesten wij plaats maken voor de volgende groep, reden wij terug naar het hotel. 

Dag 6

Op deze dag rijden wij weer richting Slovenië en staat Koper en Pieran op het programma. Rond 10.30 uur kwamen wij aan in Koper. Daar hadden wij tot lunchtijd de tijd op de stad op eigen gelegenheid te verkennen. De stad oogt Italiaans. Verder heeft het een paar leuke pleinen, het paleis en een kathedraal met een wachttoren. 

Ron het middaguur kwamen wij aan in het idylische Piran. Leek op Venetië in het klein met een replica van het San Marco plein  in Venetië. Pieran met zijn nauwe straatjes, leuke visrestaurant en de boulevard waar je lekker kan flaneren kan met recht een parel genoemd worden. 

Dag 7

Op deze dag staat een boottocht op het programma. Maar eerst in de ochtend een bezoek aan Porec. In Porec staat de Euphrasius basiliek. Deze basiliek stamt uit de 6e eeuw en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de basiliek zijn veel opgravingen te bezichtigen, heel veel is gerestaureerd en geprobeerd deze in originele staat terug te brengen. Verder was het goed toeven in Porec met zijn leuke huisjes, leuke toeristisch winkeltjes. Rond lunchtijd was het tijd om in te schepen voor een boottocht. De boottocht was inclusief lunch en drankjes. Vanwege het zonnige weer was het goed toeven op de boot. Het was zeer druk op de Adriatische zee. Op de over viel genoeg te zien tijdens het varen en te genieten. 

Na de boottocht meerde de boot aan in Rovinj, waar wij de rest van de middag vrij hadden om de stad onveilig te maken. Rovinj is een oude Romeinse havenplaats dat populair is bij kunstenaars. Er zijn nog veel Italiaanse invloeden te zien. Rond het eind van de middag reden wij terug naar het hotel. 

Dag 8 Groznjan

Groznjan is het enige dorp in Kroatië waarvan de meerderheid van de bevolking uit Italianen betstaat. In dit dorpje vind u in bijna iedere straat een kunstenaarsatelier.

Dag 9 en 10

Dit waren de twee reisdagen terug. Vroeg in de ochtend was het opstaan, ontbijten en koffers inladen via Slovenië, Oostenrijk en Duitsland reden wij terug naar Nederland. Terug in Nederland hadden wij nog het gebruikelijke afscheidsdiner bij de Bourgondiër in Beek.

Al met al een leuke reis. 

De foto's

Gemaakt door Humphrey Rudolph