wijnproeverij en Italiaanse liedjes

Op 20 april vond een bijzondere wijnproeverij plaats in Zaandam waaraan door 14 personen is deelgenomen.

De proeverij werd georganiseerd door Ed Carper, die zich na zijn loopbaan bij de bank volledig gestort heeft op zijn wijnhobby, en daarvan inmiddels vrijwel alle diploma’s en certificaten die er maar te behalen zijn in zijn bezit heeft.

Wat maakte de proeverij nu zo bijzonder? Zij vond plaats in de huiskamer van de buurman van Ed, en bij elke wijn werd afhankelijk van de streek (of het karakter van de wijn) een bijpassend lied gebracht door Cora den Oudsten, begeleid op de vleugel door Lucas de Bruin. Cora heeft een prachtige stem, en kiest bij elk lied en andere prachtige outfit. Lucas speelt voortreffelijk piano, hetgeen geen wonder is gezien zijn conservatorium achtergrond. Omdat het deze avond om Italiaanse wijnen ging kwamen er prachtige zangsolo’s langs zowel uit opera’s als uit het populaire genre.

En dan nog natuurlijk de wijnen. Ed had gekozen voor acht Italiaanse wijnen uit het betere segment. De wijnen gingen vergezeld van luxe bijpassende hapjes geserveerd door Ed’s vrouw Rebecca. Ed gaf bij iedere wijn een toelichting over de wijn zelf, en de streek waar het vandaan kwam. Zo kwamen er een Brut uit Lombardije, drie witte wijnen uit resp. Piemonte, Sicilië en de Marken langs, gevolgd door drie rode wijnen uit resp. Apulië, Friuli en de Abruzzen met als afsluiter een Amarone Zenato uit Veneto. Voor ons waren de Franciacorta Gran Cuvee Brut, de Apollonio Copertino en de Amarone Zenato de favorieten.

Zoals bij alle proeverijen werd de stemming in de loop van de avond steeds beter. Als afsluiting hield Ed nog een quiz waarbij je een fles wijn kon winnen met de juiste antwoorden op vragen over dingen die Ed in de loop van de avond had verteld. Dit werd nog een heel spannende aangelegenheid. Aan het eind vond iedereen dat het een geweldige avond was geweest, en ging men vrolijk weer naar huis.

N.B. Omdat de foto’s zonder flits gemaakt zijn, en in de loop van de avond de invloed van de wijn begon mee te spelen, waren helaas niet alle foto’s scherp genoeg om geplaatst te worden.  

Foto's


Log in om de foto's te bekijken