champagne proeverij

Op vrijdag 18 mei stond de champagne proeverij op het programma. Het heeft even geduurd voor de PV weer een uitgebreide champagne proeverij heeft georganiseerd maar 19 mei was het zover. De champagne proeverij werd dit keer gehouden bij Brasserie van Baerle.  Brasserie van Baerle is een modern classic restaurant met een eigentijdse, overwegend Franse brasseriekeuken. Met liefde en toewijding worden klassieke gerechten uitgediept en soms in een nieuw jasje gestoken.

De champagne proeverij werd verzorgd door Champagne specialiste/importeur Clara de Nijs van Cotidie.

Haar bedrijf  richt zich op de kleine champagne huizen, de zogeheten “Récoltants Manipulants”. Dit zijn wijnboeren die zelf druiven verbouwen om van die oogst vervolgens hun eigen champagne te maken. Ze zijn onafhankelijk en kunnen daarom eigen keuzes maken bij het produceren van hun champagnes. De ervaring, de kennis en hun passie leveren prachtige champagnes op die zich makkelijk laten meten met de grote, bekende merken.

Er werden 6 verschillende champagnes geserveerd met bijpassende hapjes. Door Clara werd helder en duidelijk uitleg gegeven over hoe champagne wordt gemaakt. Bij het serveren van de verschillen champagnes werd ook uitleg geven over de druivensoort en het verwerkingsproces. De kwaliteit van de champagne wordt als eerste bepaald door de kwaliteit van de druiven.

Niemand houdt van gist in zijn champagne en dus moet het dode gist verwijderd worden, maar wel met zo min mogelijk verlies van champagne. Dit gebeurt door de flessen in rekken te plaatsen met de hals naar beneden hellend. Elke dag wordt de positie van de fles aangepast zodat de droesem geleidelijk naar de hals van de fles beweegt Zodra al het sediment in de hals zit, en de fles inmiddels in rechtopstaande positie terecht is gekomen, is het tijd om deze gistprop eruit te halen. De gistprop kan verwijderd worden door de flessenhals te bevriezen en de bevroren prop eruit te schieten. Hierbij gaat er ook wat champagne verloren en dit volume moet worden aangevuld. Dat wordt gedaan met een likeur. Daarna wordt de definitieve champagnekurk op de fles geplaatst met het bekende frame eromheen om ervoor te zorgen dat de kurk ook op zijn plaats blijft.

Na de proeverij werd nog een heerlijke 2 gangen diner geserveerd daarbij ontbraken de bijpassende wijnen niet.  Aan alles wat leuk is komt ook weer een eind, zo ook aan de champagne proeverij.

Foto's


Log in om de foto's te bekijken