Rijksmuseum

Zaterdag 2 juni om 10 uur was iedereen, met een goed humeur en goede zin, aanwezig op het Museumplein. Om dan toch maar, nog net op de valreep, eens kennis te gaan maken met de ‘rich and famous’.

Eén dag voor dat alle schilderijen van de tentoonstelling weer zouden vertrekken naar hun rechtmatig onderkomen.

Paul Meekel was vandaag onze gids. De meeste van ons kennen Paul goed van de uitjes en etentjes en hij vertelde, à la Pauls, op een humorvolle, vrolijke en gevatte manier verhalen over de bouw en herbouw van het Rijks, over de architect Pierre Cuypers en wat er buiten aan en binnen in het gebouw allemaal te zien is. Ook voor mij, als geboren Amsterdamse, en opgegroeid in de buurt van het Rijks, nieuwe feitjes.

Bijv. dat er in de vloer van de Eregalerij en dus in het plafond van de fietstunnel buiten, een ijzeren balk zit dat open geschoven kan worden, zodat m.n. de “Nachtwacht” bij calamiteiten snel in veiligheid gebracht kan worden. Wat in drie eeuwen slechts drie keer is gebeurd.

De expositie ‘High Society’ was prachtig: uit vier eeuwen mooie, vreemde en spraakmakende personen met al hun pracht en praal door de grote meesters van die tijd uitgebeeld. Zoals de prachtige Jane Fleming, glamour koningin Luisa Casati en de onweerstaanbare, vrouwenverslinder Dr. Pozzi, die heel tragisch aan zijn einde is gekomen (vermoord).
Ondanks de wijzigende schilderstijlen in die vier eeuwen, van statisch tot impressionistisch, zijn bij deze portret kunst “staand ten voeten uit geschilderd” door de eeuwen heen steeds klassieke kenmerken door de schilders gebruikt en steeds weer gerespecteerd.

Dan moet je denken aan handen in de zij, of het optillen van een jurk en gebruik van symbolen, of het teruggrijpen naar de klassieke oudheid.

Na de rondleiding was er nog wat tijd om meer te bezichtigen in het museum of aan de borrel te gaan, alvorens te lunchen in het restaurant Rijks.  

Iedereen was zeer tevreden en vol complimenten over de gids Paul en de heerlijke en gezellige lunch.
Kortom, een geslaagde middag in Amsterdam.

Hetty

Foto's


Log in om de foto's te bekijken