Hap en Stap toer

De Hap en Stap wandeltocht begon met een heerlijk voorgerecht bij restaurant Van Puffelen aan de Prinsengracht.

Vandaar zijn we, gelukkig met prachtig wandelweer, met de gids Nano van Special Tours door Amsterdam Centrum gelopen.  Via de mooie grachten naar het Rokin,  waar de volgende gang van de lunch in Het Groene Paleis klaar stond voor ons. Vandaar via o.a. het Spui , Nieuwmarkt en Zeedijk voor het toetje bij het mooie, oude restaurant 1e Klas in het Centraal Station.

De tocht bracht ons o.a. langs:

  • Het Trippenhuis Kloveniersburgwal 29,  het grootste en rijkste zeventiende-eeuwse woonhuis in Amsterdam van de ijzer- en wapenhandelaars de broers Louys en Hendrick Trip. En verre voorouders van onze nieuwslezer Rob Trip.
  • Sinds 1851 is in het pand de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen gehuisvest.
  • Het Johnny Jordaanplein met de mooie beelden gemaakt door Kees Verkade van Johnny Meyer, Tante Leen, Jan en Mien Froger en Manke Nelis. 
  • Het beeld "het lieverdje" uit 1960 op het Spui. Het Lieverdje symboliseerde de straatjongens van Amsterdam, altijd op zoek naar kattenkwaad, maar met een gouden hart.
  • Het Begijnhof aan het Spui met 1 van de 2 overgebleven houten huizen (16e eeuw) van Amsterdam.
  • Het steegje "Gebed zonder End"
  • Het Binnen Gasthuis aan het begin van De Wallen (nu het Academisch Clubhuis van de Universiteit). Een mooi oud gebouw met een klokkentoren. Vroeger zat hier een geslachtsziektekliniek. Als men zei " hij/zij is onder de klok doorgelopen" dan wist iedereen dat diegene een geslachtsziekte had.
  • Hotel The Grand. Thé place for the rich and famous; waar wij dus alleen maar van kunnen dromen. 
  • De Zeedijk (China Town) met het café " In 't Aepjen" Zeedijk 1.Hier is de uitdrukking "in de aap gelogeerd" ontstaan. De eigenaar doopte zijn herberg om tot 'In den Aepjen', omdat hij erg veel klanten had, die niet contant betaalden maar met o.a. een aapje meegenomen door de zeelui. Die zaten in kooien om de bezoekers te vermaken. Omdat deze beesten veel vlooien hadden, die op mensen oversprongen, krabden de gasten zich een ongeluk. Op een gegeven moment werd het 'krabben' gekoppeld aan "je zult wel in In den Aepjen hebben gelogeerd".

Het was een zeer geslaagde middag met dank aan Special Tours.

Foto's


Log in om de foto's te bekijken