hermitage2019

Zaterdag 12 januari bezocht een groep van 16 enthousiaste museumbezoekers de Hermitage Amsterdam om de collectie klassieke schoonheid te bezoeken.

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat de Hermitage te St Petersburg topstukken uitleent. Dat het menens is met onze Russische vrienden blijkt wel uit het feit dat ze van de acht Canova beelden die ze op zaal hebben, er maar liefst vijf zijn uitgeleend. De tentoonstelling is tweedelig. Het laat ons kennismaken met de vernieuwde belangstelling voor de ‘klassieken’ en het geeft inzicht hoe die belangstelling leidt tot een stroming die nu als neoclassicisme wordt bestempeld. De eeuwenlange indeling van de maatschappij (keizer/koning, adel, geestelijken, burgers, boeren) komt onder druk door het ‘verlichte' denken. Kennis is macht. Juist die kennis wordt steeds meer gedeeld. Vrijheid, gelijkheid en broederschap worden nieuwe uitgangspunten. Hervormingen in het onderwijs, afschaffen van lijfstraffen en slavernij. Ondanks deze veranderingen is er voldoende geld onder de beter bedeelden. Namelijk Frankrijk, Engeland en Duitsland heeft een financieel sterke boven klasse om opdrachten aan kunstenaars te geven. Daarvoor was dit alleen mogelijk voor een beperkte groep.

Midden 18e eeuw ontstond het idee van de GRAND Tours om met eigen ogen de klassieken te aanschouwen. Bij thuiskomst lied je als bewijs door middel van prenten, schilderijen beelden of andere souvenirs zien dat je deze tour hebt gemaakt. Onze gids nam ons mee terug in de tijd door zeer gedetailleerd verslag te doen en schuwde niet hier en daar ons te trakteren op humoristische anekdotes.

Na de rondleiding had men nog even tijd voor zichzelf, daarna was het tijd om aan te schuiven voor de lunch bij restaurant ENVY op de Prinsengracht te Amsterdam. In het restaurant zijn we getrakteerd op een heerlijke 4 gangen lunch met bijpassende wijnen.

Met deze activiteit mogen we terugblikken op een geslaagde dag.

De foto's


Log in om de foto's te bekijken