Met 24 man sterk waren we in hartje Haarlem voor een Hap en Stap.

Het voorgerecht was bij restaurant Morris aan het Spaarne en het hoofdgerecht in het moderne restaurant XO op de Grote Markt. 

Na het voor- en hoofdgerecht heeft onze gids (een vrolijke ogende en humorvolle man) ons diverse mooie stekjes laten zien en bijbehorende mooie en aparte verhalen verteld. Te veel om op te noemen en te onthouden. Een aantal verhalen gingen over: 

-        Het Teylermuseum waar o.a. Einstein vaste klant was.

-        Het mooie grote huis aan het Spaarne, met het beeld Minerva aan de gevel. Eigendom van ene Kaatje, die het huis op haar 16e heeft gekocht en daar haar hele leven alleen heeft gewoond. Ze was mooi en superrijk, dus heel vreemd dat ze altijd alleen is geweest. Het is nog steeds een raadsel waarom. 

-        Het Joods Monument.

-        De mooie hofjes (voor arme oude dametjes). De arme oude mannetjes hadden ook een hofje, maar buiten de stad want daar konden ze veel herrie en troep maken.

-        Dat Haarlem voor De Gouden Eeuw wel 150 bierbrouwerijen had en de laatste in 1916 zijn deuren sloot. In de Gouden Eeuw was het geen bier meer, maar wijn dat werd gedronken.

-        Over de bierbrouwerij / restaurant Jopen in de Jopenkerk dat sinds een aantal jaren bier brouwt volgens een oud Haarlems recept. Het bedrijf loopt als een trein en hier hebben wij ons nagerecht genuttigd. Heerlijke koffie/thee compleet, een chocolade taartje of een bieramisu (jawel met Jopenbier). Het was heerlijk.

Ondanks het koude weer was het een geslaagde middag en heeft iedereen het naar zijn zin gehad.

 

Hetty

De foto's


Log in om de foto's te bekijken