hermitage2019

Met de Oranje Leeuw naar de tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage Amsterdam.

Hernieuwde belangstelling voor de Oude Klassieken ontstaat in het midden van de achttiende eeuw, als de barok over haar hoogtepunt heen is. Spectaculaire opgravingen in Italië en geschriften van de Duitser Winckelmann wakkert deze belangstelling aan.

 

Wilde je meetellen in de maatschappij dan moest je de Klassieken met eigen ogen zien. Dat werd in stijl gedaan door de elite klasse met de zogenaamde “Grand Tours”.
Dankzij de tentoonstelling  hoeven we niet af te  reizen,  maar kunt u zelf werken bewonderen van onder meer Canova, Thorvaldsen, Mengs, Kauffmann en Batoni .
Deze kunstenaars vonden inspiratie in de idealen van de neoclassisisten: Jeugd, schoonheid, elegantie en blijmoedigheid en puurheid. Dat kwam tot uiting in hun werken.

De Hermitage is bijzonder gul geweest om werken die daar werkelijk op zaal staan uit te lenen aan haar satelliet museum te Amsterdam. Met name de drie gratiën van Canova zijn een lust voor het oog en vormen het centrale stuk van de tentoonstelling. Zij belichamen de neo klassieke idealen.  De hermitage in St Petersburg heeft een aanzienlijke collectie van neoclassicistische werken. Deels aangekocht door de tsarevitsj Pavel Petrovitsj (de latere tsaar Paul 1) en zijn echtgenote Maria Fjodorovna, die ook een ‘Grand Tour’ ondernamen incognito en gekend als ‘de comte et comtesse du Nord’

hermitage

 Op zaterdag 12 januari gaan wij deze tentoonstelling bezichtigen in de Hermitage Amsterdam. Paul Meekel zal ons rondleiden. De rondleiding zal ongeveer een uur duren. Na de rondleiding heeft u nog de gelegenheid de collectie op eigen gelegenheid te bezichtigen.

Na de rondleiding gaan wij genieten van een 4 gangen lunch inclusief drankjes.

 

Programma

Om 10:30- 11:30 uur starten wij met de rondleiding in de Hermitage Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 1, De rondleiding duurt ongeveer 1 uur. Een digitale hand-out wordt nagezonden.
Om 12:30 uur wordt je verwacht bij Restaurant Envy aan de Prinsengracht 381, Amsterdam. De lunch is inclusief een drankje bij ieder gang (wijn, bier, fris, koffie/thee).

Deze activiteit mogen wij u aanbieden voor een ledenprijs van € 40,00 met museumjaarkaart, zonder museumjaarkaart €58,00

Museumjaarkaarthouders vergeet niet je kaart mee te nemen.

Schrijf je snel door te klikken op onderstaand want vol is vol. Er is plek voor 15  deelnemers.

Inschrijven kan vanaf maandag 26 november

INSCHRIJVEN